Lisanslı Atık Taşıma’nın Normal Nakliyeden Farkı Nedir ?
Lisanlı araçlar tehlikeli atıkların taşınması için sızdırmazlık gibi özel önlemler alınmış ve Bakanlıktan lisanslanmış araçlardır. Yönetmeliğe göre Tehlikeli atıkların lisanslı araçla nakliyesi zorunludur. Normal nakliye araçlarıyla tehlikeli atık taşınmasına izin verilmemektedir.
Lisansız Araçlarla Atık Gönderebilir Miyim ?
50 kg a kadar olan atıklar, lisanssız araçla nakliye edilebilmektedir.
ADR: Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşmasını ifade eder.
Alıcı: Taşıma evrakı, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi veya taşıma senedinde belirtilen eşyanın teslim edileceği işletmeyi ifade etmektedir.
ADR Uygunluk Belgesi/Taşıt Uygunluk Belgesi: ADR Bölüm 9.1.3’te belirlenen ve taşıtın tescil edildiği ülkenin yetkili otoritesi veya yetkili otorite tarafından yetkilendirilen kuruluş tarafından verilen belgeyi ifade eder.
Ulusal Atık Taşıma Formu (UATF): tehlikeli atıkların Bertaraf / Geri Kazanım tesislerine taşınması sırasında kullanımı zorunlu olan bir formdur.
Atık Taşıma Faaliyetlerine İlişkin Genel Kurallar
– Tehlikeli maddeler kamuya açık karayolunda, bu Yönetmelik ve ADR hükümlerine uygun olarak ekonomik, kontrollü, seri, güvenli, insan sağlığına zarar vermeden ve çevreye olumsuz etkisi en az olacak şekilde taşınır.
– ADR Bölüm 3.2 Tablo A ve Bölüm 3.3’te belirtilen taşınması yasaklanan tehlikeli maddeler taşınamaz.
– Tehlikeli maddelerin taşınmasında yer alan taraflar, hasar ve yaralanmaları önleyebilmek ve gerekirse bunların etkisini en aza indirebilmek için ön görülebilen risklerin yapısını ve boyutunu göz önünde bulundurarak bu Yönetmeliğe ve ADR hükümlerine uygun tedbirleri almak zorundadırlar.
– Tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınmasında; ADR Bölüm 6’da tanımlanan ve Bakanlıkça veya ADR’ye taraf bir ülkenin yetkili otoritesince yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından test edilip UN Numarası verilerek sertifikalandırılmış olan ambalajların kullanılması zorunludur.
– Tehlikeli madde taşımacılığında ADR’de tanımlanan etiket, işaret ve turuncu plakaların kullanılması zorunludur.
Yetki belgesi sahibi olma zorunluluğu
– Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında; taşımacılık faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişiler, Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C1, C2, K1, K2, L1, L2, M1, M2, M3, N1, N2, R1, R2 yetki belgelerinden herhangi birine sahip olmak zorundadırlar.
– Kendi faaliyetleri ile ilgili olarak özmal araçlarıyla ticari olmayan taşıma yapacak kamu kurum ve kuruluşlarının; tehlikeli madde taşımaları için bu Yönetmeliğe uymak kaydı ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında herhangi bir yetki belgesine sahip olmaları gerekmez.
– Bu Yönetmelik ve ADR’ye göre tehlikeli maddelerin karayoluyla taşımacılığı alanında faaliyet gösteren; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecileri, bu faaliyet alanlarından biri veya birden fazlası için Bakanlığa başvurarak Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almaları zorunludur. Faaliyet Belgesinin düzenlenmesine ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir.
Taşıt uygunluk belgesi ve izin alma zorunluluğu
– Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında taşıma yapacak yetki belgesi sahipleri ile kamu kurum ve kuruluşları, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan tabloda sınıfları belirtilen tehlikeli madde ve eşyaları taşıyabilmek için söz konusu tabloda belirtilen ilgili veya yetkili mercilerden izin almak zorundadırlar. Söz konusu izinler, izin alma tarihinden itibaren en fazla bir yıl geçerli olacak şekilde düzenlenir.
– ADR Bölüm 3.2 Tablo A’da yer alan bir kısım tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılacak taşıtlar (EX/II, EX/III, FL, OX, AT ve MEMU) ADR Bölüm 9’da belirtilen hükümlere uygun olması gerekir. Söz konusu taşıtların, Türkiye’deki ilk muayenesinde, Bakanlık veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum/kuruluşça verilmiş Taşıt Uygunluk Belgesi (ADR Uygunluk Belgesi) ile belgelendirilmesi zorunludur.
– Bakanlık, ADR Bölüm 9’da tanımlanan taşıtların, dönemsel teknik muayenelerinin yapılması ve bunun sonucunda ADR Uygunluk Belgesinin geçerlilik süresinin uzatılmasına yönelik olarak ayrı bir düzenleme yapar.
Çevre danışmanlık, Çevre mühendisliği, Çed raporu, Çed raporlama, Çed dosyası, Proje tanıtım dosyası, Ptd, Çed başvuru dosyası, Ek-1 çed, Ek-2 çed, Sera gazı, Bekra, Karbon ayak izi, Karbon ayak izi hesaplama, Atık lisansları, Hurda alım satım, Hurda ticareti, Tehlikeli atık, Tehlikeli atık lisansları, Tehlikesiz atık lisansları, Çevre bakanlığı, Çevre şehircilik bakanlığı, Çevre denetimi, Çevre izin ve lisansı, Atıksu analizler, Emisyon ölçümleri, Emisyon baca standartları, Gürültü emisyonu, Gürültü ölçümleri, Atık analizleri, Atık ithalatı, Atık ihracatı, Tehlikeli atık geri dönüşüm, Atık bertarafı, Konya çevre danışmanlık, Ankara çevre danışmanlık, Antalya çevre danışmanlık, Konya çed raporu, Konyada çevre firması, Yeşil yıldız belgelendirme, Otellere çevre danışmanlık, Hastanelere çevre danışmanlık, Tıbbi atık, Organize sanayi tesislerine çevre hizmeti, Organize sanayi çevre firması, Organize sanayi, bölgesi danışmanlık hizmeti, Küçük sanayi siteleri çevre danışmanlık, Çevre danışmanlık alması gereken işletmeler, Çed raporu alması gereken işletmeler, Kimler çevre danışmanlık almalı, Hangi firmalar çevre danışmanlığa tabi, Yetkili çevre danışmanlık firması, Yetkili ve etkili çevre danışmanlık, Hurdalarınızı değerlendirelim, Hurdalarınız çöp olmasın, Atıklarınızı geri kazanalım, Atık toplama merkezi, Atık sahaları, Atık alanlarında başarılı firma, Etkili çevre firması, Belediyelere çevre hizmeti, Kurumlara çevre hizmeti, Sıfır atık projeleri, Sıfır atık izinleri, Sıfır atık belgelendirme, Sera gazı, Sera gazı doğrulama, Çevre bakanlık cezaları, Çevre şehircilik il müdürlükleri, Çevre cezaları, Çevre muafiyet belgeleri, Ambalaj beyanları, Ambalaj atıkları bildirimleri, Ambalaj atıklarımı nasıl satarım, Ambalaj atıklarımı nasıl değerlendiririm, Motat sistemi, Motat bildirimleri, Tehlikeli atık bildirimleri, Tehlikeli atık beyanları, Ömrünü tamamlamış araç lisansları, Öta, Ötl, Ömrünü tamamlamış lastikler, Yakma tesisleri, Geri kazanım tesisleri, Çevre mevzuatları, Düzenli depolama tesisleri, Tehlikeli atık alanları, Tehlikeli atık kontrolü, Tehlikeli atık taşımacılığı, Atık taşıma lisansları, Atıklarımı nasıl değerlendirebilirim, Elektronik atıklar, Atık akü depolama lisansı, Akü taşıma lisansı, Ara depolama lisansı, Atık ara depolama, Toz modellemesi, Kimyasal depolama, Geçici faaliyet belgesi, Teknik uygunluk raporları, Tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi, Tat, Ambalaj atıkları toplama ayırma, Kütle denge tablosu, Maden işletmeleri, Madencilik faaliyetleri, Maden işletmesi çed raporu, İhalelik maden sahaları, Mera izinleri, Mera projeleri, Mera geri dönüşüm projeleri, Mera geri kazanım, projeleri, Mera vasıf değişikliği, Arazi vasıf değişikliği, Maden sahası çevre danışmanlık, Maden sahası fiziksel şartları, Toprak koruma projeleri, Toprak etüdü, Maden sahası ölçümleri, İfraz işlemleri